[O2] Dziwne odgłosy przy kręceniu kierownicą. PILNE!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Remek Szczecin
    Drive
    • 2008
    • 54

no mówię właśnie
    Remek ze Szczecina
  • Tabel
    Rider
    • 2007
    • 312
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam. Zaobserwowałem dziwny objaw dzisiaj. Nie wiem ile to moze trwać, dopiero dzis na to zwrocilem uwage. Jak krece kierownica to jest slyszalny taki jakby zgrzyt. Na poczatku sadzilem ze to moze wina cisnienia w oponach, sprawdzilem ale bylo OK. Potem myslalem ze moze kola sa niedokrecone ale to tez odpada. Miał ktoś u siebie taki przypadek? Jutro chyba i tak sie wybiore do serwisu bo nie ma co ryzykowac-w koncu to uklad kierowniczy. Ten zgrzyt jest dobrze slyszalny wewnatrz auta. Z zewnatrz praktycznie tego nie slychac. Wystepuje to zarowno przy wlaczonym i wylaczonym silniku.
    ŚKODA 120 L z 1977 roku.
    ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

• KonKor
      Drive
      • 2008
      • 90

radzę poczytac trochę, temat znany. szukaj np. pod hasłem maglownica. zgrzyty są najczęściej spowodowane niskim poziomem oleju do wspomagania. możesz dolac ale jeśli go ubywa to wtedy na 99% zdycha maglownica.... ja dzisiaj zostawiłem swoją Octę na wymianę maglownicy. jak parkowałem przed warsztatem to zgrzyty były już takie że się trzęsła cała, a przed wyjazdem zalałem olej. na miejscu było już sucho....

Komentarz

• Tabel
        Rider
        • 2007
        • 312
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

KonKor dzięki za odpowiedź. Właśnie skorzystałem z opcji szukaj i zobaczyłem ze najprawdopodobniej pada mi maglownica/przekładnia:/ Jutro dzownie i jade do serwisu. Troche mnie to zdziwiło, bo samochod jeszcze nie ma nawet 7 tys km! A tu takie cos. Ale z tego co czytałem to już mieli ludzie podobne objawy po 4 tys:/ Jak skrecilem kola na maksa to wlasnie widzialem na blasze w jednym miejscu troche oleju/smaru. Czy ja moge wogole z tym jezdzic, no i czy to nie grozi jakims niebezpieczenstwem lub rozwaleniem czegos jeszcze? Wogole wiecie co jest przyczyna rozwalania sie tej maglownicy?
        ŚKODA 120 L z 1977 roku.

Komentarz

• gachul
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 852

Tabel, to wystepuje jak krecisz w obie strony czy tylko w jedna? Ja mialem podobnie tylko przy skrecie w lewo... zgrzyt jak przy drzwiach u starej szafy....wizyta w ASO... wynik 22 tys km z niewyciagnietym przez salon sprzedazy zabezpieczeniem na sprzezynie :evil:
          gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• Tabel
            Rider
            • 2007
            • 312
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

gachul u mnie to występuje jak krece w obie strony. Mam uraz do tych wszystkich ASO :twisted: Az ciarki mnie przechodza jak sobie pomysle ze beda mi gmerać przy samochodzi po to co czytam nieraz na forum i sam wiem z opowiadan i doswiadczenia.
            ŚKODA 120 L z 1977 roku.

Komentarz

• KonKor
              Drive
              • 2008
              • 90

teoretycznie możesz z tym jeździc, ale możesz w ten sposób uwalic też pompę wspomagania pewnie... szkoda nerwów

a przyczyną może byc chocby porządna dziura w jezdni i u mnie chyba to ją rozwaliło. wcześniej wymienione drążki kierownicze - że to niby tyko drążek uwalony był, ale jednak maglownica po niecałym miesiącu padła całkowicie. przez ten miesiąc dolałem łącznie 1l oleju do wspomagania (z czego większośc w ostatnich dniach) :lol: nie było czasu ani kasy żeby sprawę załatwic....

Komentarz

• gebek
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1214

Panowie O2 nie ma pompy wspomagania i z pewnoscia nie dolewa sie do
                niej oleju .Tu jest wspomaganie elektryczne.
                pozdrawiam
                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• KonKor
                  Drive
                  • 2008
                  • 90

UPS ops:

to nie każdy ma O 1 :?: :wink: sorki, nie zauważyłem...

Komentarz

• Tabel
                    Rider
                    • 2007
                    • 312
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nic sie nie stało. Kazdy ma prawo sie mylic. Samochod jest na gwarancji wiec chyba nie powinno byc problemow z wymiana tej czesci-chodz nigdy nic nie wiadomo, jak cos sie wydaje proste to nieraz moze sie niezle skomplikowac:/ Ciekaw jestem czy dlugo bedzie trzeba czekac na ta czesc i czy zrobia to od razu czy bedzie trzeba zostawiac samochod na kilka dni.
                    ŚKODA 120 L z 1977 roku.

Komentarz

• GrzegorzR.
                      Classic
                      • 2007
                      • 19

Przed wymianą magla to bym najpierw sprawdził górne łożyska w kolumnach McPersonów, one tez czasami zgrzytaja bez wzgledu na przebieg.
                      VAS 5054A v17pl + ElsaWin 3,90

Komentarz

• Tabel
                        Rider
                        • 2007
                        • 312
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nowy dzień i nowe zaskoczenia. Odziwo dziś wszystkie objawy ustały. Słychac przy kreceniu ze kola sie przesuwaja ale to normalne, nie to co było wczoraj. Zadzowniłem do serwisu i miły pan powiedział zebym jeszcze poobserwował lub jak chce zaproponował termin wizyty w ASO. Po krótkiej rozmowie zasugerował ze to mogłobyc spowodowane tym ze jezdzilem po deszczu duzo a robie dosyc male przebiegi (przed dzien duzo po deszczu smigalem) i woda mogla wniknac w elementy i stad te dziwne odglosy. Dzis jak mowie jest OK. Co do usterek z przekładniami i ogolnie z ukladem kierowniczym to powiedział ze praktycznie te uklady sie nie psuja. Gorzej z O 1. Narazie pojezdze i zobacze jak bedzie. Jak bedzie zle to skorzystam z drugiej opcji i odwiedze serwis. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
                        ŚKODA 120 L z 1977 roku.

Komentarz

• betoncjusz
                          Drive
                          • 2008
                          • 47

moja OI obecnie stoi w warsztacie na wymianie właśnie maglownicy.jak wyjezdzalem z parkingu w Arkadii to bylo jeszcze wszystko ok, a później wyciekl plyn i na rondzie musialem sie mocno przylozyc zeby skrecic.. samochod stoi juz drugi dzien w warsztacie a nowa maglownica (zamiennik) kosztowala mnie 1200zl.. regenerowana 800 a uzywana 600..

Komentarz

• mandaryna5505
                            Classic
                            • 2009
                            • 13

witam mam pytanko spotkał sie ktoś z taka przypadłoscia a mianowicie na postoju jak tylko ruszę kierownica w prawo lub lewo to w podłodze wyczuwalne sa takie wibracje od magla i diwne burczenie albo taki uczucie jak by sie stara szafe otwierało płyn jest na maksimum jak skrece koła do oporu to pompy nie słychac zeby wyła tylko tak w podłodze jest wyczuwalne co to moze byc 1/
                            jasiek5505

Komentarz

Pracuję...